איך ליצור נושאי שיחה עם ילדים
העצמה לילדים מתחילה בגיל צעיר, על ידי מסרים ודוגמא אישית של ההורים ומאפשרת לילד להעז לחלום בגדול כל דבר שרק ירצה. כאשר אנו מלמדים את ילדינו לסמוך על עצמם, על היכולות שלהם, להבין שכל "כישלון" הוא הזדמנות לנסות שוב, אנו מאפשרים להם להשיג כל מטרה וכך להגשים את החלומות שלהם, גדולים ככל שיהיו. כדי ללמוד איך ליצור נושאי שיחה עם ילדים, בינהם רגשות חשוב להכיר מרכיב חשוב. מרכיב זה חיוני לניהול השיחה כי הוא יוצר מרחב בטוח עבורם לשיתוף החוויות שעוברות עליהם ביום יום.
כשהילדים חוזרים מהגן או בית הספר וההורים רוצים לדעת איך היה להם, אילו חוויות עברו, עם מי שיחקו, מה אמרו להם ואיך הרגישו, הם שואלים את השאלה המוכרת "איך היה?", ולרב יקבלו תשובה לקונית של מילה בת הבהרה אחת: "כיף", "סבבה" או "אחלה". הורים רבים מתחבטים בשאלה איך לגרום לילד לדבר על רגשות, איך מייצרים שיח בצורה שתהיה נעימה וטובה כך שההורה יידע מה עבר על ילדו.
לחיוג לחצו 052-8658460
כדי לפתח נושאי שיחה עם ילדים חשוב קודם כל להוות דוגמא אישית. אם אתם רוצים שהילדים ישתפו אתכם בחוויות שלהם, שתפו אותם גם אתם בחוויות שלכם, בהתלבטויות שלכם, (כמובן, בגבולות האפשר ובהתאם לגיל שלהם) ומומלץ שתתחילו אתם. במידה והם לא משתפים אחריכם, אל תעירו. תנו להם מרחב. יש ילדים שלוקח להם יותר זמן, אז בלי לחץ. זה יקרה.
ילד ישתף את הוריו בחוויות שלו, כאשר הוא ירגיש מספיק בטוח במרחב השיתוף. הסיבה שילדים נסגרים ולא משתפים היא כי ההורה מעביר ביקורת או מתלונן על הדרך בה בחר ילדו לפעול. במקום ללמד אותו מה היה יכול לעשות אחרת ולמה בחר להגיב בדרך הזאת, ההורה מדכא את הילד ונותן לו תחושה שהוא מצטער ששיתף.
ההשפעה של תקשורת עם ילדים על עתידם
יצירת תקשורת עם הילדים בגיל צעיר מהווה בסיס חשוב להמשך מערכת היחסים. כאשר הילד יתבגר ויחווה דברים המאופיינים לגילו, ההורה ירצה לדעת, ובמידת הצורך להיות מעורב. הידיעה שיש הורה בבית שיקשיב ויכיל אותו, לא יצעק או יעביר ביקורת, יאפשר לילד להגיש בטוח ולסמוך על ההורה גם אם הוא עשה משהו לא בסדר ולקחת אחריות על המעשה.
כשאתם חושבים על איך לגרום לילד לשתף, חשבו על עצמכם: מה גורם לכם לשתף מישהו בחוויות שלכם, אילו תנאים צריכים להתקיים? אותה הגישה עם הילדים שלכם. אם אתם רוצים לשאול אותו על משהו ששמעתם מהמורה או מחבר, חשוב תחילה לא לגבש דעה לפני ששמעתם את הצד שלו, כלומר, שהוא לא ירגיש ששופטים אותו, ותנו לו הזדמנות להסביר. אל תתקפו, אל תאשימו. רק הקשיבו ושאלו שאלות.
כלי חשוב ליצירת שיח עם הילדים
אחד הכלים שיכולים לעזור כדי ליצור שיח ושיתוף הוא מחברת מיוחדת שפיתחנו בעט ללמוד הנקראת "מחברת החוויות שלי", שמטרתה לשמש ככלי לתווך ולעודד את הילדים לתרגל חוויות, רגשות וחלומות אותם הם חווים במהלך היום יום בצורה מכוונת ומהנה, ולייצר עבורם מרחב בטוח לשיתוף. המחברת מייצרת נושאי שיחה עם הילדים ועונה על הצורך של ההורה לגרום לילד לדבר על רגשות ולשתף על החוויות שעבר במהלך היום.
המחברת בנויה באופן מכוון שעוזר לקשר בין חוויה, רגש ותגובה, מתרגלת כתיבה, ניסוח והתבטאות בכתב ובעל פה, מיצירת שיח ותקשורת מקרבת בין הילד להורה, מעשירה את אוצר המילים הרגשי ומגוון התגובות, ומעוצבת באופן מזמין לשימוש יום יומי לפרטים נוספים על המחברת לחצו כאן